Sunday, January 25, 2009

SAG Awardsitkin jaettiin

Alkuvuosi on yhtä juhlaa, ainakin täällä Yhdysvalloissa ja elokuvapiireissä.

Muutama tunti sitten jaettiin Screen Actors Awardsit, eli lyhyesti SAG-Awardsit ja taas piti silmä tarkkana tuijottaa, että kuka saa pystin mistäkin roolisuorituksesta.

Tässä lyhykäisesti voittajat näyttelijäsuoritusten osalta (leffat). Osa jo tuttuja nimiä, mutta mukana myös pari yllättäjää ;-)

Outstandin Performance by a Male Actor in a Leading Role - Sean Penn roolistaan Milk-leffassa. Vielä on tämä elokuva näkemättä minulta, mutta on varmasti mielenkiintoinen ja kantaaottava elokuva. Enkä epäile yhtään, etteikö olisi hyvä suoritus Sean Penniltä. Mutta yllätyin silti vähän...

Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role - Meryl Streep, Doubt-leffasta. Tämä oli minulle kyllä yllätys, itse en välttämättä pitänyt tätä roolia Meryl Streepin parhaimpina, vaikka olikin hyvin vahva ja vakava rooli häneltä. Mutta niin taisi olla palkinto yllätys myös itselleen Meryl Streepille.

Erittäin hämmästyneenä tämä upean uran luonut näyttelijätär nousi lavalle, mutta jo erittäin kokeneena näyttelijänä halusi jakaa hetken kaikkien naisnäyttelijöiden kesken ja jakoi suosionosoituksiaan myös muille ehdokkaille sekä yleensä kaikille viimeaikaisille, upeille naisten tekemille näyttelijäsuorituksille.

Outstandin Performance by a Male Actor in a Supporting Role - Heath Ledger, The Dark Knight. Ei taatusti mikään yllätys kenellekään meistä! Voisin jo 99%:n varmuudella veikata, että Heathille tulee myös Oscar-patsas tästä roolistaan. Ei kahta ilman kolmatta, vai miten se nyt meni...

Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role - Kate Winslet - The Reader. Golden Globe ja SAG-Award Katella nyt tästä suorituksesta. Miltei uskallan arvata, että Oscar-valinta on naissivuosan kohdalta tässä ;-)

Niin että taas on uudet palkinnot jaettu ja enää vajaa kuukausi, niin sitten ei enää tarvitse jännätä niitä Oscareitakaan.

Aitko sinä muuten katsoa Oscarit?

Arvatenkin täällä on jo merkattu päivämäärä tarkasti kalenteriin! Taatusti istun nenä ruudussa taas ;-)

----------------------------------

Eilisestä leffa-illasta muuten pakko sanoa, että kävin itse asiassa katsomassa juuri tämän The Reader-leffan ja Kate Winsletin rooli teki minuun kyllä vaikutuksen.

Tarina oli sävyltään melko tumma ja vakava ja minua jo etukäteen vähän hirvitti, että onko ehkä liiankin vakava ja ehkä jopa vähän pitkäveteinen (oikeudenkäyntikohtauksineen trailerin mukaan) omaan makuuni. Kaikki alkupuolen kiihkeys kahden rakastuneen ihmisen välillä muuttui nimittäin melko pian vakavaksi, natsi-Saksaan liittyvän oikeudenkäynnin keskellä kulkevaksi tapahtumasarjaksi, jossa jo keski-iän saavuttanut nainen on syytettyjen penkillä SS:n riveissä vartijana toimimisesta, ja tuon saman oikeussalin lehtereillä hänen edelleen niin kovin nuori, lakia lukeva ex-rakastajansa todistaa tätä murhenäytelmää ja kokee suunnatonta tuskaa ja empatiaa entistä rakastajatartaan kohtaan.

Tarina etenee edelleeen naisen, Hanna Schmitzin vankilavuosiin, aina mahdolliseen vapautumiseen saakka, ja tuo tarinan loppuosa oli ehkä hivenen pitkähkö ja menetti jo hitusen mielenkiintoaan loppumetreillä, muttei silti heikennä Katen hohtoa roolisuorituksensa osalta.

Erittäin mielenkiintoinen ja erilainen tapa lähestyä vakavaa ja murheellista aihetta, natsiajan Saksaa ja sen jättämiä jälkiä Saksan historiassa sekä paikallisten ihmisten elämässä, vuosikymmenienkin jälkeen noista järkyttävistä ajoista.

Pienenä lisänä on myös eräs yksityiskohta, josta elokuva on saanut nimensäkin. Tarinan naishenkilö, Hanna rakasti nimittäin suuresti kirjallisuutta ja ahmi kirjoja, muttei suinkaan lukemalla itse, vaan toisten lukemana. Hän itse oppi lukemisen taidon vasta elämänsä viimeisinä vuosina, vankilassa ollessaan, etäisenä apunaan hänellä oli yllättäen vuosikymmenien takainen rakastajansa, se nuori poika: Michael Berg.

Erittäin hyvä elokuva, suosittelen kyllä kaikille!

----------------------------

P.S. Leffan alkuosan nakukohtaukset saivat muuten paikallisen (ja aivan täyden!) elokuvasalin hiiren hiljaiseksi ja ilmapiiri muuttui ilmiselvästi jännittyneeksi. Leffasta poistuessamme naureskelimmekin ystävättäreni kanssa, että kuinkahan moni paikallinen joutui tilaamaan heti seuraavaksi päiväksi ajan shrinkilleen... Liikaa alastonkohtauksia nimittäin, voi olla vähän traumaattinen kokemus alastomuuteen tottumattomille...

No joo, huono vitsi. Mut silti, hi hii... ;-)

4 comments:

Sooloilija said...

No nyt on kommentoitavaa täältäkin suunnalta: Noita Sag-Awardseja ei täällä Suomessa noteerata ollenkaan, ei missään tiedotusvälineissä.. Joten hyvä kun kerroit näistä.

Meryl Streep on ihana siitäkin syystä, että jo ikänsäkin puolesta hän suhtautuu aina nuorempiin kanssakilpailijoihnsa suunnattoman äidillisesti, sekä kannustavasti ja tasa-arvoisesti. Ihana asenne!

The Reader noudattaa varmasti aika paljon kirjaa, sillä minun piti kyllä loikata muutama sivu yli kirjassa, koska oikeussalikohtaukset ovat aika puuduttavia. Toisaalta niistä tulisi se asia esille.

Ja tuon alastomuuden ja kiusaantumisen ymmärrän oikein hyvin: onhan tässä se alastomuus vieläpä niin erikoista kun ikäero näiden rakastavaisten välillä on niin suuri. Onkohan se kirjassa vielä suurempi se ikäero? Ja kirjassa tämä nainen ei ole kuvattu kovinkaan kauniiksi. Kate Winslet ON kaunis!

Minäkin kuulun niihin, joiden on elokuvateatterissa melkoisen kiusaannuttavaa katsoa rakastelukohtauksia kun vieressä syö popcorneja joku vieras ihminen..

Yaelian said...

Sulla onkin muuttunut blogipohja valoiseksi:-)

Kiva lukea näitä sun leffa arvosteluja.Mä ainakin aion katsoa Oscar tilaisuuden jos vain voin.Mäkin veikkaisin ja toivonkin Kate Winsletin voittavan Oscarin, on aina kuulunut suosikkinäyttelijättäriiní. Ja tuon Readerin aionkin katsoa heti kun voin!

Sooloilija said...

Piti vielä lisätä, että aion katsoa Oscarit.
Lähetys alkaa tietääkseni täällä Suomessa sunnuntaina 22.2. puolen yön kieppeillä. Kolmelta aamuyöllä eli jo maanantain puolella 23.2. taidetaan vasta jakaa ensimmäiset pystit. Aamuseitsemään mennessä on pystit jaettu. Joten sunnuntaina pitää päivällä tai alkuillasta ottaa pienet unet, jotta jaksaa valvoa!

Sari said...

Moi Sooloilija. Mä vähän mietin, et onkohan nämä SAG-palkinnot Suomessa esillä. Täällä näyttelijät kyllä arvostavat SAG-Awardseja suuresti, sillä ovathan kollegojen myöntämiä palkintoja.

Meryl Streep on varmasti juuri tuollainen äitihahmo, kuten sanoit.

Kirjassa nuo oikeussalikohtaukset on varmasti vielä puuduttavampia, elokuvassa nuo kohtaukset oli hyvin toteutettu, eivätkä alkaneet puuduttamaan.

Alastonkohtaukset on etenkin täällä erittäin kiusallisia ihmisille, kun alastomuus on vähän tabu ja sellainen yksityinen asia kaikille. Ja kyllä tuossa elokuvassakin tuo ikäero korostuu rakastavaisten välillä.

Onhan se tietty vähän hassua katsoa alastonkohtauksia täydessä elokuvasalissa, mutten silti voinut olla hymyilemättä tilanteen koomisuudelle ja hiirenhiljaiselle, vaivaantuneelle ilmapiirille...

Moi Yaelian. Ja kiva kuulla, että näitä leffajuttuja luetaan, kun näitä nyt lähinnä omaksi ilokseen tänne kirjoittaa. Oscar-tilaisuus on ihan must katsottava! Samoin toivon Winsletin voittoa ja suosittelen The Reader-elokuvaa ehdottomasti!

Moi vielä Sooloilija. Oscarit jaetaan tosiaan 22.2., meillä lähetys alkaa jo viideltä alkuillasta, eli Suomessa on kello silloin yksi yöllä. En tajunnut ollenkaan tuota aikaeroa, siinä on kyllä silmät ihan ristissä maanantaina, jos koko lähetyksen katsoo.