Saturday, January 24, 2009

Punainen kiihottaa ruokahalua(kin)

Olin viime viikolla hauskoilla lounaskutsuilla ranskalaisen ystävättäreni kutsumana (taisin tästä jo kertoa jotain toisessa blogissani) ja meitä oli yhteensä viisi naista oppimassa muutamia simppeleitä ranskalaisen keittiön ohjeita.

Lounasmenu koostui quiche lorrainesta, kevyestä salaatista itse tehdyllä vinaigrettella maustettuna sekä päätteeksi napostelimme vielä ihania crepesejä, njam!

Mutta mitä muuta opin tuolta lounastapaamiselta kuin nämä herkulliset ohjeet, oli värien käyttö ruokapöydän kattauksessa.

Kun olimme käymässä lounaspöytään seurueemme eräs jäsenistä tokaisi, että: Hmm, miksi punainen kattaus tänään?

Kyselimme häneltä, että miten niin, eikös tämä punainen vain ole ihan kiva väri pöydässä, niin hän kertoi, että tottakai, mutta tiesimmekö, että punainen väri kattauksessa kiihottaa myös ruokahaluamme?

Ei kai... Mitä? Moni kysyi, mutta näin kuulema on. Kun istut punaisessa pöydässä, syöt myös enemmän ja ruokahalusi kasvaa.

Ihan uutta minulle. En sitten malttanut olla kysymättä (dieetillä kun olen), että mikäs väri sitten hillitsisi sitä ruokahalua ruokapöydässä ja vastaus oli, viiileä vihreä.

Siis arvatkaapa, kuka täällä koettaa nyt löytää jotain viileää vihreää keittiön kattaukseen ;-)

Ja vielä yksi seikka syömisen suhteen. Jos syönnin aikana taustalla soi rauhallinen musiikki, syöt hitaammin ja rauhallisemmin. Jos taas taustalla pauhaa televisio tai musiikki on nopeatempoista, syöt myös hätäisemmin ja nopeasti.

Ja siis ihan tosi, mä olen huomannut tämän ihan käytännössä. Jos satun syömään silloin, kun tytär katsoo lastenohjelmaa tai kuuntelee nopeita lastenrallatuksia, huomaan pistäväni ruokaa suuhun hillitöntä vauhtia ja neitikin mutustaa välipalaa ihan turhan nopealla tempolla.

Kaikkea sitä oppii lounastaessa...Ja siinä se nyt on, ruokahaluumme vaikuttanut, kaunis punasävyinen kattaus ;-) Ja pöydässä näkyy myös alkusalaatti, raikkaalla vinaigrettella höystettynä.

Sitten maistelimme ihanaa Quiche Lorrainea, joka muistutti hivenen myös suomalaistyylistä kinkku-sipulipiirasta.


Ja lopuksi ihanat crepesit. Ohjeen taikinassa on noin desin verran appelsiinimehua, siitä väri ja kiva maku. Ja kuvasta puuttuu muuten Nutella-suklaakastike, joka oli taivaallisen hyvää crepesien seurana.

Ja pakko myöntää, tuli vähän herkuteltua liiaksikin. Niin että kysymys kuului, syyttäisinkö tästä herkuttelusta nyt kattausta, vai omaa itseäni?


On se ihanaa, kun tulppaanitkin ovat tulleet jo kauppoihin. Ne ovat lempikukkiani ja ovat minulle se ensimmäinen kevään merkki. Nämä kuvieni tulppaanit olivat myös osa kaunista kattaustamme ;-)

Mukavaa lauantai-iltaa!

Meillä onkin täällä elokuvankatselu-ilta tiedossa, niin lapsella kotona isukin kainalossa kuin äidilläkin ystävättären seurassa.

Siitä lisää huomenissa,

Sari

6 comments:

Susa said...

Hihii!! Hyva kirjoitus ;D
Hyva kun kysyit etta mika vari hillitsee ruokahalua! Ma jo suunnittelin siina samalla kun luin sun kirjoitusta, etta kommentoin etta mikset kysynyt mika vari "laihduttaa" ;D Mutta onneksi muistit kysya sen tarkean kysymyksen ;)

*kaahaa kauppaan ostamaan vihreaa poytaliinaa, lautasia ja servetteja*

Mulla on aina telkka paalla kun syon. Syon yleensa ilman telkkaa ainoastaan jos me syodaan ulkona. Kauhistus! Oikein jenkkilaista tv-dinner tyylia!
Tanaan kun mies tulee kotiin meilla syodaan vihrealla poytaliinalla katetussa poydassa rauhallista musiikkia kuunnellen. :)

Hyva idea toi appelsiinimehu crepeissa! Kokeilen ehdottomasti, ehka jo huomena aamulla :)

kirsi said...

Teilla oli oikein mukava iltapaiva!

Sama taalla, kaupasta paljon vihreeta poytaan!!
Meilla on aina telkkari auki, yleensa mulla jokin ruoka/matkaohjelma, tytoilla musiikkia.

Suvi said...

Mekin vietettiin ystävien kanssa ruoka/elokuva iltaa eilen. Ja tuli tosiaan herkuteltua liikaa. Ystävällä on punainen keittiön seinä, johtui siis siitä...

Nyt alan minäkin etsiä jotain kylmän vihreää omaan keittiöön.

Sari said...

Hei Susa! Heti oli kyllä kysyttävä, et mikä väri auttaa ruokahalujen hillitsemiseen. Viileää vihreää ei vielä löydy keittiöstä, mutta ehkä jo piakkoin... ;-) On meilläkin usein TV päällä syödessä, mut nyt koetan rauhoittaa syöntitilanteen niin, ettei taustalla pauhaa telkut tai muut. Tai sit ihan vain rauhallista musiikkia. Niin ja toi appelsiinimehu käy tosi kivasti crepeseihin.

Moi Kirsi ja kiitos, kivaa oli! Vihreää siis sinnekin, taitaa olla kohta monella vihreät kattaukset kodeissaan ;-)

Moi Suvi, no niin punaisen seinän syytä kaikki herkuttelut. Meillä on muuten tos formaalissa ruokatilassa kaikki seinäpinnat punaisia, eli pitänee välttää siellä syömistä tästedes... ;-)

Yaelian said...

tuo lounas kuulostaa tosi ihanalta! En tiennytkään noiden värien vaikutuksesta ruokahaluun;äänien vaikutuksesta kyllä tiesin.Eli minäkin heti vaaleanvihreätä liinaa ostamaan ;-)

Ennen mulla oli pakko melkein aina olla uutiset päällä telkkarissa samalla kun söin,uutisfriikki kun olen. Nykyään en enään syö telkku päällä.

Sari said...

Moi Yaelian. Onhan tuota väripsykologiaa käyty läpi jo lukiossa, mut en osannut yhdistää sitä esimerkiksi ruokailuun, vaikka olen tiennyt, että punainen on aggressiivinen ja voimakas väri. Vihreä viileässä sävyssä sellainen rauhoittava sävy ja mä jo eilen etsiskelin vihreää liinaa, mut ei osunut silmiini sellaista kaunista, viileää... ;-)