Wednesday, December 17, 2008

Lounasvieraita

Tänään paistui uunissa kirjolohi, keittyi kattilassa perunat ja liedellä Knorrin tillikastiketta (suoraan pussista, juu). Ja lisäksi tuoresalaattia, ruisleipää ja savuporo-Oltermannia. Jälkiruoaksi pipareita, joulutorttuja ja tuoreita marjoja kermavaahdolla.

Niiin ja FAZERIN lahjaksi saatuja (pitiköhän nää säästäää jouluksi, noh puolet on jo syöty) suklaakonvehteja. NAMI NAMI!!!

En kuiteskaan ihan itsekseni näitä suihini ahminut, vaan olin kutsunut kotiin aasialaiset ystävättereni ja tarkoitus oli tehdä jotain suomalaistyyppistä lounasta.

Mikä ei muuten olekaan ihan simppelihomma.

Sillä kun oikein ajattelen päässäni, niin mikä nyt sitten on oikein perussuomalaista ruokaa? Nakit ja muusi, lihapullat ja muusi, lihamakaronilaatikko? Läskisoosi, tirripaisti, kuha, lahna, hauki, mikä?

No minä en nyt tähän hätään muuta keksinyt kuin uunilohifilee, tuoreella tillillä, kosher-suolalla ja sitruunalla maustettuna. Ja lisukkeeksi keitetyt perunat (joita muuten tulee itse tosi harvoin syötyä, kuten perunaa yleensäkin ja josta saan aina moitteita äidiltäni tyyliin, kyllä suomalaiseen ruokavalioon kuuluu peruna)... Joo joo, mutta kun ei maistu. Paitsi keitoissaa....

Onneksi pakastimen kätköistä löytyi myös ruisleipää sekä Oltermannia, niin sain tarjota ihan kunnon ruisleipää vieraille.

Ja hyvin tuntui maistuvan, erityisesti kala lisukkeineen. Ruisleipä ei tainnut ihan olla sitä suosikkia ja joulutortut herättivät mielenkiinnon ja Presidentti-kahvia meni useampikin kupponen...

Oli oikein kiva iltapäivä ja heidän kanssaan on kyllä tosi kiva kokeilla erilaisia ruokia. Ensi kerralla kokkaamme toisen aasialaisystävätteni kotona, korealaista ruokaa... Maltan tuskin odottaa!

Tein kattauksen meidän breakfast-nurkkaan, kun ajattelin ettei tehdä liian virallista tästä lounastapaamisesta.

Ja heti tyrkylle Fazerit...


Ja tässä kuva kala-ateriasta. Oli muuten jännä kuinka molemmat vieraat kehuivat tuota kalaa ja vielä erikseen noita tillillä maustetussa vedessä keitettyjä perunoita ja kastiketta... ;-)

Hivenenhän suomalaisen keittiön makumaailma on pliisu. Etenkin naisille, jotka vetivät korealaisessa ravintolassa niin tulista lihaa, että minulta vaan vedet valui silmistä...

Mutta olipahan ainakin hivenen erilaista.

Mitä sinä muuten tarjoaisit ulkomaalaiselle vieraallesi suomalaisena ruokana?

3 comments:

Yaelian said...

Lohi on aina hyvää ja varsinkin tilliperunoiden kanssa.Kaunis kattaus kuvan perusteella. Olen huomannut, että suomalainen hapahko ruisleipä on ns. aqcuired taste, joka ei aina uppoa siihen tottumattomiin ihmisiin.
Mitä tarjoaisin suomalaisena ruokana ulkomaalaisille vieraille? Ei kauhean helppoa, mutta yleensä se on just kanssa ollut lohi, usein graavattuna.Lohipiirakka on ollut suosittua.En oikein ole keksinyt muuta tarjottavaa suomalaisesta keittiöstä ulkomaalaisille.Leivonnan puolella onkin helpompaa keksiä jotain suomalaista tarjottavaa ulkomailla.

kirsi said...

Mulla oli lokakuussa kokkikerhoni naiset meilla lounaalla. Alkuun tein kesakeittoa ja paistoin uunissa vaaleaa leipaa. Paaruokana oli kermaperunoita ja Burgurdin pataa ja salaattia, jalkkarina oli kauraomenapaistos ja vanilijakastike. Kazuki (japsi) kieltaytyi vanilijakastikkeesta. Ja niin, tarjosin lopuksi itse tehtya salmaria...meilla oli viimeeksi venalaisen luona lounas ja loppuussa saimme pehmeaa venalaista vodkaa, siksi tuo salmari.

Lohesi naytti herkulliselta! Kiva lounas teilla.

Sari said...

Yaelian. Jotenkin se lohi aina tuntuu aika suomalaiselta ruoalta ja kalaruoat yleensäkin. Ja ruisleipä, se on ehkä vähän eksoottinen ulkomaalaisille.

Kirsi. Teidän kokkikerhon menu kuulostaa kyllä kanssa oikein hyvältä. Ai niin, tuosta kauraomenapaistoksesta taisikin olla jo aiemmin puhetta. Ja vielä salmarit päälle, mmmmhmmm...

Mukavaa viikonloppua! Me lähdemme nyt neidin joulujuhlaan ja illalla olisi miehen firman järjestämät pikkujoulut.