Wednesday, December 3, 2008

Juputusta.... ja Thai Fish cakesit

Hei taas!

Eilen kävin tosiaan pikkuneidin kanssa ultrassa ja sain jo samana iltana vastauksen, että ultra oli ok, samoin verikokeet, joten mitään vakavampaa ei pitäisi olla meneillään.

Epäilivät neidillämme munuaiskiviä, mutta niitä ei nyt sitten ollutkaan. Kuten ei montaa muutakaan juttua, mitä neidillä on tässä vuosien aikana epäilty.

Välillä herääkin äidin pään sisällä ajatus, että laitetaanko täällä lapset liiankin herkästi jatkotutkimuksiin, pienestäkin poikkeavuudesta (esim. virtsakokeessa, kuten meillä oli kyseessä) johtuen?

Onko tämä vakuutusyhtiöiden rahastus jo mennyt niin pitkälle, että jos vain vähänkin on viittausta siihen suuntaan, että jotain epänormaalia SAATTAA olla meneillään, laitetaan heti jatkotutkimuksiin.

Ja samalla aiheutetaan lapselle ja äidille hätää ja pelkoa, itse ainakin olen aina ihan huolesta sekaisin, jos jotain vakavampaa lapsella epäillään...

Ei kai tässä pitäisi valittaa, sillä toisaalta on tietty erittäin hyvä, että jatkotutkimuksia tehdään, jos sattuisi jotain poikkeavaa löytymään, mutta kun esim. meidän tapauksessa kaikki jatkotutkimukset tulevat aina puhtaina takaisin.

Pistää väkisinkin miettimään... Onko rahastusta? Vaiko aitoa huolenpitoa?

No jaa-a, mene ja tiedä.... En nyt kuiteskaan jauha näistä vakuutusasioista ja lääkärijutuista enempää. Ovat tylsä ja turhauttava puheenaihe. Tätä samaa kun mietimme joka kerta, itsekin lääkärissä käydessämme.

Mutta toisaalta, taas kerran uteliaisuudesta olisi kiva kuulla, onko teillä muilla, esim. ulkomailla asustevilla äideillä samanlaisia kokemuksia?

------------------------------------

Vaan sitten muihin aiheisiin. Nyt laitankin taas pari kuvaa yhdestä viime viikonlopun ruokalajistamme. Teimme nimittäin Thanksgivingin jälkeisenä iltana oman menun, jossa yhtenä ruokalajina olivat aasialaiset fish cakesit.

Ja hei, nämä onnistuivat tosi hyvin! Olin aivan yllättänyt, sillä näissä oli, HURAA! aitoa aasialaista makua!
Tässä fish cakesit paistuvat öljyssä wokkipannulla. Kullankeltaisina ovat parhaimmillaan. Ja öljyä kannattaa olla sen verran, että pihvi peittyy reunoja myöten.
Tässä kakkuset ovat jo salaatin ja paistettujen katkarapujen peitossa, mutta olivat kuulkaas oikein rapskuja ja maittavia.
Lisukkeeksi tein vielä kurkkukastikkeen (joka kuuluu aina thai fish cakesien kaveriksi) ja laitoin vähän tofukuutioita, joihin lisäsin brown sugaria ja chiliä.Ja tässä annokseni sitten valmiina suuhun laitettavaksi. Suosittelen!


-------------------------------------

Tässä vielä ohje englanniksi:

Thai fish cakes with cucumber sauce

Cucumber dipping sauce:

1 short cucumber, seeded and finely diced
2 small red chilies, finely chopped (I used chili flakes)
0,3 cup (n. 0,75 dl) grated jaggery or soft brown sugar
0,5 cup (n. 1 dl) rice vinegar
1 tablespoon chopped cilantro leaves

Fish cakes:

1 lb (n. 400g) skinless firm white fish fillets
0,5 lb (n. 200g) raw shrimp, peeled and deveined
3 tablespoons Thai red curry paste
4 yard-long beans, finely sliced
4 kaffir lime leaves, finely shredded (tästä tulee se aito thai-maku!!!)
6 thai basil leaves, shredded
oil for deep-frying

Put all the dipping ingredients in a bowl and mix well to dissolve the sugar. Set aside.

Put the fish, shrimp, and curry paste in a food processor and process to form a smooth, sticky paste. Transfer to a bowl and, with your hands, mix through the beans, lime leaves, and basil. Shape tablespoons of the mixture into small balls, then flatten them with the palm of your hand. Cover and refrigerate for 1 hour.

Heat the oil in a wok until a cube of bread browns in 15 secs. Cook the fish cakes in batches for 2 minutes, or until browned. Drain on parper towels and serve with the dipping sauce.

----------------------------------------------

Jos vain pystyt löytämään suurimmaksi osaksi nuo mainitut ainekset, saat autenttisen maun erinomaisesti aikaan. Itselle esim. kaffir lime lehtien ja thai basilikan löytäminen otti koville, ostinkin lopulta tavallista basilikaa ja lime lehtiä, ja nimenomaan noista lime-lehdistä tuli sellainen aivan ihana maku.

Eikun kokeilemaan!

9 comments:

Susa said...

Tuosta vakuutusjutusta, en ole koskan ajatellut sita noin etta se olisi rahastusta. Painvastoin ma olen aina pitanyt sita hyvana asiana, ettei oteta riskia, vaan kaikki testit tehdaan heti eika jateta mitaan arvailun varaan. Taalla ei ole koskaan tullut sellaista tunnetta laakarilla, kuten mulle tuli Suomessa, etta "mita turhaan valitat, ei sulla mikaan oo". Aidillani oli nilkka kipea ja turvoksissa monta kuukautta, ja aina vaan laakari lahetti kotiin salvan kanssa! Taalla heti samana paivana olisi lahetetty rontgeniin.

Ruoka-annoksesi nayttaa herkulliselta :)

Nina said...

Tuo lekurijuttu on vähän kinkkinen.
(siis ei kiinalainen vaan monitahoinen ;-D)
Ihan kuten Susa sanoi, Suomessa odotetaan ihan liian pitään, ennen kuin päästetään jatkotutkimuksiin, ellei sitten käy yksityisellä.

Täällä Kiinassa tuntuu, että ameriikkalaisilla asemilla kyllä otetaan asia heti hoidettavaksi ja tutkitaan loppuun saakka.
Mulla ainakin vastahanka nihin jatkotutkimuksiin tulee just siitä ajatuksesta, ettei halua tuottaa toiselle turhaa kipua, se sattuu niin pirusti omaan sydämeen :-( Sitä mielummin haluaisi odottaa hetken ja "valmistautua" henkisesti tulevaan koitokseen, jotta voisi olla toisellekkin sitten tukena.

Ja vakuutusyhtiöiden kuppamista varmasti esiintyy. Meiltä kysytään ennen toimenpiteitä ja lääkkeitä, että kuka maksaa!
Eikös tuon tiedon pitäs kiinnostaa vaan kassaneitiä...

Sari said...

Moi Susa ja Nina. Ja kiitos kommenteistanne. Ja tämä mun juputus on tosiaan ihan oma näkemys asiasta, en halua mitenkään yleistää.

Sillä onhan se toki niin, että minun pitäisi olla iloinen siitä, että täällä kyllä saa heti hoitoa, kun se on tarpeen ja totta puhuakseni aiemmin olen ollutkin tähän seikkaan TODELLA tyytyväinen.

Nyt on vaan pienen ajan sisällä ollut aika monta tapausta eri lääkäreiden kanssa, jotka ovat pistäneet miettimään...

Yhtenä esimerkkinä minun hammaslääkärikäyntini. Lukuisat sellaiset, ja välillä tuntuu, että hmm, onkohan kaikki tämä nyt IHAN OIKEASTI tarpeellista. Ja sen jälkeen taas lapsen kanssa läkyrissä ja useassa sellaisessa ramppaamista ja aiemmin syksyllä sama juttu... Ja eihän näistä käynneistä itsellä juuri kukkaron nyörit aukene, kun on kunnon vakuutus, lähinnä vaan vakuutusyhtiöitä rahastavat tässä. Mutta niinkuin Nina sanoit on myös ikävää lapsen kannalta aina rampata jos sun millaisissa veri- yms. kokeissa ja haluaisi aina olla varma siitä, että kaikki kokeet ovat nyt sitten taatusti välttämättömiä taudin selvittämiseen jne.

Pitäisi ehkä pistää suunsa suppuun, sillä muistan kyllä hyvin senkin, kuinka Suomessa sai hoitoa odottaa ja odottaa ja siltikin asiat menivät usein päin peetä... En kyllä siihenkään haluaisi palata. Ainaiseen kädenvääntöön siinä suhteessa, että sitä hoitoa saisi. Omassa suvussani kaikki menevät nykyisin yksityisille lääkäreille, kun kunnan tai kaupungin omalääkäreille on aina hirveät jono tai hoito on mitä on... Veemäistä touhua se on kyllä sekin, niinkuin Susa sanoit.

kirsi said...

Niin, kylla mullakin on valilla samanlainen tunne. Mutta on hyva, etta tutkitaan tarkkaan. Nytkin mietin sita yhta rokotetta tytoille, mutta ehka otan sen heille Suomessa.

Hammaslaakari ottaa joka kerta rontgenkuvia tyttarien hampaista, en tieda, ehka siita sitten nakee paremmin.(taas alkaa se rumba, kun tytoill aalkaa loma)

Meilla me maksetaan ensin, sitten mies laittaa paperit kuitit yms Suomeen, vakuutusyhtio maksaa sitten kaikki tilille.

Herkullinen annos. Kopion ohjeen ja teen kun taalla on rauhalisempaa.

Sari said...

Moi Kirsi. Tuo hampaiden kuvaaminen on täällä kans ihan vakiohomma ja meillä on koko syksy ollut yhtä hammaslääkärillä ramppaamista, eikä kaikki ole kyllä ihan luonnistunut sillä tapaa kuin olisi odottanut...

Suosittelen kyllä tuota ohjetta. Hyvää on!

Yaelian said...

No onneksi ei ollut mitään vakavempaa!

Täällä Israelissa on pakollinen sairasvakuutus, ja 4 eri sairaskassaa joista voi valita. Mä olen ollut tosi tyytyväinen, kun viime vuonna oli jotain häikkää, niin heti lähetettiin tutkimuksiin, josta sitten seurasi pieni leikkaus. Suomessa taas kerran kun olis ollut tarvetta niin joutui odottamaan tosi kauan,joten mieluummin maksan joka kuussa jonkun verran kun tiedän saavani suhtkoht nopeata ja hyvää hoitoa.

Thai Fish cakes on yksi mun lempiruuista, teen niitä vähän eri tavalla vain, nam!!!corib

Sari said...

Moi Yaelian! Joka maassa tuntuu olevan vähän omanlainen käytäntönsä noiden vakuutusten yms. suhteen. On se kyllä tärkeää, että hoitoa saa, kun sitä tarvitsee.

Muuten hei, se fish cakes ohje eri tapaa olisi kiva saada. Ehkä laitat sen blogiisi tässä joskus?

Yaelian said...

Hei Sari, se Thai kalapullaversio mikä mulla on niin se on hieman eri versio tuosta sun kalapihvistä. Olen ohjeen napannut uneliaan kokín blogista, ja poistanut siitä ohjeesta kaffirlehdet ja munanvalkuaisen ja taas lisännyt hieman korianterin määrää,muuten samanlainen.Ihan taivaallisen hyvät kalapihvit.eli tässä linkki
http://uneliasblogi.blogspot.com/search/label/pihvit%20ja%20py%C3%B6ryk%C3%A4t

Ja Hippu Tamarind Heavenistä taas on tehnyt postauksen intialaisista kalapihveistä, en ole vielä kokeillut mutta hyviltä kuulostavat..
http://tamarindheaven.blogspot.com/2008/09/kalapihvit-intialaisittain.html

Ja Bambi kiittää kohteliaisuuksista....;-)

Sari said...

Kiitos paljon Yaelian! Käyn heti kurkkaamassa!