Tuesday, March 17, 2009

Katsottuja ja katsottavia elokuvia

Pieni tauko on ollut kirjoittelussa, mutta siihen on ihan hyvä syy. Meillä on täällä meneillään nyt ns. Spring Break, eli vapaasti suomennettuna kait jotain kevätloman suuntaistahan tämä on. Mutta äidille, hömmm... Se on sitten kaikkea muuta kuin lomaa.

Joka päivä jotain ohjelmaa ja tukka putkella mennään sinne ja tänne. Ja kotona ei viihdyttäisi yhtään ja jos, niin sitten soi ainakin se sama vanha virsi: Äi-tiii! Äiti sitä, äiti tätä. Äi-tiiiih!!!

Noh, ei pitäisi valittaa. Kohta on jo edessä ne vuodet, kun äitiä ei juuri huudella ja ovia vain paiskotaan päin näköä, mutta silti mammalla on vauhdissa pysymistä.

Onneksi sää on ollut muutaman viime päivän ajan mitä ihanin, joten mukavaahan se on lomaa viettää vaikkapa ihan ulkoilun merkeissä, kuten tänäänkin, kiitos vaan mukavasta seurasta useammallekin mammalle ja muksulle. Joten eiköhän tämä viikko taas vierähdä omalla painollaan ja nopsasti ihan lomaillessakin.

Vaan lomailusta huolimatta olen taas katsellut muutamia leffoja. Vuokrasin fiksusti kaksi leffaa yhden päivän vuokralle ja olikin jo pientä kiirusta saada ne palautettua ajoissa, mutta onnistui sentään, eikä tarvinnut turvautua pikakelaukseen (se olisikin ollut oikein leffan katselua se...).

Ensimmäinen katsomani leffa oli Choke, jonka nappasin käteeni kannen tekstin perusteella. Mutta elokuvan tarjoama huumori ei oikein auennut, ja vaikka olikin Fight Clubin kirjoittajan käsialaa, ei seksiaddiktiosta kärsivä, Jeesuksen mahdollinen jälkeläinen jaksanut niin hirmuisesti innostaa. Mutta parit hyvät naurut kyllä saatiin leffan ansiosta miehen kanssa aikaan, joten piste siitä. Sen enempää mulla ei tästä leffasta sitten olekaan sanottavaa.

--------------------------------------------------

Sitä vastoin toista katsomaani leffaa olin jo osannut odottaa ja joku päivä sitten bongasin sen viimein Blockbusterissa. Elokuva on ranskankielinen ja alkuperäiseltä nimeltään: Il y a longtemps que je t'aime, englanniksi siis I've loved you so long.

Koskettava tarina kahden sisaren suhteesta ja sisaruksista vanhemman, Julietten (Kristin Scott Thomas) paluusta sisarensa Lean (Elsa Zylberstein) ja hänen nykyisen perheensä luokse.

Kristin Scott Thomas on mielestäni upea näyttelijätär ja Englantilaisen potilaan ollessa yksi elokuvasuosikeistani, voitte arvata, että Kristin teki minuun jo tuolla roolillaan suuren ja unohtumattoman vaikutuksen. Ja tässä elokuvassa näen hänet taas eri silmin. Tässä elokuvassa hän näyttelee ranskaksi, joka jo itsessään oli minulle jonkinasteinen yllätys ja ihaillen seurasin hänen työtään ja kuuntelin hänen sulavasti soljuvaa ranskaansa (minä en edes juuri huomannut mitään aksenttia, jonka ehkä ranskalaisena heti erottaa...).

Tarina kertoo siis näiden kahden sisaren suhteesta ja heidän katkeransuloisesta yhteenpaluustaan. Sekä menneisyydestä, joka jätetään tumman, perhesuhteita varjostavan verhon taakse. Siitä vaieten, siihen juuri palaamatta. Juliette on pidättyväinen ja hänelle on muodostunut poissaollessaan kylmä kuori, jonka taakse hän ei halua päästää ketään, ei edes herttaista ja rakastavaa sisartaan.

Lea itse on puolestaan kahden tulen välissä. Hän on toisaalta onnellinen rakkaan sisarensa paluusta ja siitä, että voi tätä auttaa, toisaalta hän ymmärtää aviomiehensä huolen siitä, että heidän kotiinsa ja kahden lapsensa läheisyyteen tulee ihminen, jota he tuskin tuntevat ja jonka menneisyys tuo mukanaan oman painolastinsa.

Kaiken tämän lisäksi Juliette herättää Lean tuttavapiirissä kummastusta. Kuka oikeastaan on tämä mystinen, salattu, takaisin perheen pariin palannnut nainen, josta kukaan ei ole edes kuullut koskaan aiemmin. Kuka on Juliette? Missä hän on ollut? Miksi hän tuli takaisin?

Lea perheineen kuitenkin tietää, että Juliette on ollut vankilassa viimeiset 15 vuotta murhasta ja että murhan kohteena on ollut hänen oma 6-vuotias poikansa. Tämä seikka saa monen ulkopuolisen ihmisen suhtautumaan Julietteen vihamielisesti, mutta Juliette vaikenee kuin muuri ja nielee kaiken.

Elokuvan viime metreille asti huomasin kysyväni jatkuvasti itseltäni, miksi Juliette teki sen? Miksi hän murhasi oman pienen lapsensa? Kuinka kukaan äiti voi tehdä mitään sellaista, oli kyseessä millainen elämäntilanne tai millaiset henkiset ongelmat tahansa. En voinut käsittää syytä tuohon murhenäytelmään.

Kunnes, aivan elokuvan lopussa Juliette vihdoin avautuu sisarelleen (tämän jo saadessa tietoon muutamia asioita tapahtumien kulusta puolivahingossa) ja kertoo kaiken. Ja niin palaset loksahtavat paikalleen, tarina saa päätöksensä ja minä vastauksen kysymykseeni.

Kaunis ja koskettava tarina. Jälleen kerran.

--------------------------------

Ja tänään aion sitten vuokrata tämän elokuvan.

Elegy. Pääosissa Penelope Cruz ja Ben Kingsley. Molemmat todella ihailtavia näyttelijöitä! Tämän leffan trailerin näin viime viikolla ja herätti kiinnostukseni saman tien.

Tarina kahdesta hyvin eri ikäisestä ihmisestä, jotka löytävät toisensa. Eihän tätä siis voi olla katsomatta. Näin vahvat näyttelijät pääosissa, tämä leffa ei nyt vaan kerta kaikkiaan voi mennä mönkään!

Tästä lisää tarinaa tämän viikon aikana. Jännittyneenä alan tätä illalla katsomaan (jos nyt vaan tosiaan löytyy vielä Blockbusterista illalla ja saan tämän vuokrattua, kun tuli juuri tänään uutuutena vuokraamoihin... ups!).

Mukavaa viikon jatkoa!

Sari

12 comments:

Suvi Seattlesta said...

Hei, sun pitää ehdottomasti hommata Netflix! Olen ollut siihen tosi tyytyväinen jo 3 vuoden ajan. Netflixin kanssa ei tarvitse pikakelata leffoja, kun ei ole mitään palautusaikoja. Niin ja valikoima on ainakin 4 kertainen parhaaseen videovuokraamoon verrattuna.

Sari said...

Moi Suvi. Olen kyllä harkinnut asiaa. Minkä hintainen toi Netflix on kuukaudessa? Ja kuin nopeasti tilaamasi leffat tulee kotiin? Olenko velvoitettu olemaan jäsen jonkun tietyn aikaa, vai voiks tosta erota milloin vain? Onks leffat ok kunnossa?

Blocbusterissa on ollut parin viimeisen vuokrauskerran yhteydes sellaisii ongelmii, et muutamat leffat on olleet huonokuntoisia ja yhtä jouduin esim. kelaamaan kohtauskelauksella, et pääsin hyppäämään huonon kohdan yli ja siin jäi tietty osa juonesta näkemättä, mikä on aika tylsää. Mut hinnathan on tipahtaneet alas kuin lehmänhäntä. Uutuudet 1.99 yö ja vanhemmat vain 99 centtiä! Ja jos vuokraat uutuuden ma-ke saat vanhan leffan 5 pvän vuokra-ajalle ilmatteeksi!

Muistan kaverini olleen netflixissä mukana jokunen vuosi sitten, mut itse olen arastellut tähän liittymistä. Kerrotko vähän lisää?

Sooloilija said...

Heips vaan, kiva kun kerroit näistä elokuvista.
Tiedätkin, että minäkin ihailen Kristin Scott Thomasia joten odotan minäkin kovasti tätä elokuvaa, vielä ei dvd:llä näy täällä.

Kristin oli muuten vuosia naimisissa ranskalaisen miehen kanssa (gynegologin) ja he saivat kaksi lasta. Kristin asuu Ranskassa vieläkin päätoimisesti, siitä se kielitaito..
Kristinissä itsessäänkin on jotain hyvin ranskalaista.

Sari said...

Hei Sooloilija, arvelinkin, että tämä on sinunkin katsottavien listalla.

Niin mä vähän aavistelinkin, että Kristinillä on joko sukua Ranskassa tai on itse asunut siellä, sillä hänen kielitaitonsa oli mielestäni tosi luonnollista ja soljuvaa. Ihan saman havainnon olen tehnyt, Kristinissä on jotain ranskalaismaista viehätystä ja jopa ulkonäöltään voisi hyvin mennä ranskalaisesta.

Yaelian said...

Hyviä leffoja olet nähnyt.Tuo Kristin Scott Thomasin ranskalainen elokuva oli täälläkin joitakin aikoja sitten ja siitä kirjoitettiin aika paljon.Ja Penelopen ja Kingsleyn leffan näin parisen kuukautta sitten, pidin siitä.

Suvi Seattlesta said...

Netflixistä,
Meillä on sellainen "plan"(mikä tämä on suomeksi?), jossa voi olla kotona yhtä aikaa 3 elokuvaa. Maksamme siitä muistaakseni noin 17 dollaria kuussa. Maksun suuruus riippuu siitä, miten monta elokuvaa haluat kotiin kerrallaan. Tuo kolme on tosi hyvä, silloin on aina katsottavaa kotona (meillä ei ole ollenkaan telkkaria :)

Leffat tulevat kotiin tosi nopsaan. Postitin elokuvan maanantaina ja tänään keskiviikkona pitäisi tulla korvaava tilalle. Elokuvat ovat aina olleet kunnossa ja postituksessa ei ole ollut kertaakaan ongelmia, vaikka olen saanut Netflixin kautta jo yli 200 elokuvaa.

Omalla Netflix sivullasi voit ylläpitää listaa, jonka mukaan elokuvia lähetetään sinulle.

Palvelusta voi erota milloin vain, sen voi laittaa holdiin esim. matkan ajaksi jne. Kaiken voi hoidella hienosti netin kautta:
http://www.netflix.com/.

Lisäksi Netflixillä on palvelu, jonka kautta voi katsoa osan elokuvista suoraan netin kautta tietokoneella. Tämä sisältyy ainakin meidän planin hintaan. Tämäkin palvelu toimii hienosti, mutta ihan uusimpia elokuvia ei tällä tavoin voi katsella.

Netflixin kautta saa tilattua myös tv-sarjoja ja onpa heillä muutamia suomalaisiakin elokuvia. Todella moni tuttuni harrastaa myös Netflixiä ja kaikkien kokemukset ovat ainoastaan positiivisia.

Suosittelen lämpimästi!

Suvi said...

Tuo I've loved you so long kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Pitääpä katsoa jos sen jostain sais.

Saara said...

Kiitti taas vinkeista. Nappasin tuon I've loved you so longin mukaan tanaan kirjakaupasta. Tiedossa kyynelkanavien putsaus;).

Sari said...

Yaelian, kannattaa katsoa tuo Kristinin leffa. Eilen katsoin tuon Elegyn ja oli ihan mielenkiintoinen tapaus sekin.

Hei Suvi ja kiitos paljon vastauksestasi, näin käsitykseni selkeni Netflixin osalta huomattavasti ja voisin harkita tämän hankkimista. Mieskin tuossa juuri totesi, että sen tilaamalla saa vielä jotain pisteitäkin (nuo miehet ja niiden pisteet...). Eli kiitos vielä, harkintaan menee!

Suvi, suosittelen kyllä I've loved you so longin katsomista. Sehän saattaa tosiaan jo löytyä sieltä. Täällä tuli ainakin suoraan DVD:lle.

Saara, ahaa, siis leffa hankittuna kirjakaupasta. Mistä bongasit, Barnesista vai jostain muualta? Älä vaan sano, että löysit jostain alehyllystä tämän? Jos, niin tahtoo kanssa! Siellä siis taas yhtä elokuvakokemusta rikkaampana jo ehkä ollaan. Mitähän muuten mahdoit pitää elokuvasta??

Saara said...

No niin, nyt on nyyhkitty. Aivan sattumalta bongasin sen Bordersilta. Oli alessa $19.99, normaalisti $28.99. iTunesista saa ladattua $14.99.

Juu, tama oli hyva leffa! Yleensakin olen ranskalaisten leffojen ystava. Tykkasin juonesta, katsoja sai olla kuumilla kivilla aivan loppuun saakka, ennenkuin paljastui miksi Juliette tappoi lapsensa. Upea suoritus Kristin Scott Thomasilta!
Ja nessut sai kyytia;).

Anne said...

Mielenkiintoisia elokuvia olet katsellut, erityisesti kaksi viimeistä vaikuttivat mielenkiintoisilta.
Minäkin vuokraan usein kaksi leffaa vuorokaudeksi ja monesti tulee lähes "stressi", että ehtii katsoa molemmat ennenkuin pitää palautaa ne. Mukavaa viikonloppua!

Sari said...

Hei Saara, siis tykkäsit sinäkin. Ja sama täällä, tykkäsin leffan juonesta ja mä jo pelkäsin, et hemmetti, tuleeko tähän asiaan kunnollista päätöstä lainkaan. Mun pitää kyl harkita tän leffan ostamista, tämän voisi hyvinkin katsoa joskus uudestaan.

Hei Anne, suosittelen kyllä katsomaan nuo kaksi alimmaista leffaa. Sama vika siis sielläkin leffanvuokrauksen suhteen. Mulla olisikin tos taas yksi leffa palautettavana, saas nähdä innostunko taas vuokraamaan jotain... Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!