Thursday, June 11, 2009

Myrskyn jälkeen...

... on poutasää... Ainakin toivon niin.

Kaikki alkoi eilen illalla, kun olimme tuttavaperheen luona toisessa kaupungissa juhlistamassa heidän tyttärensä 5-vee juhlia. Ilta meni oikein kivasti ja lapsilla oli hauskaa, kunnes aloimme katselemaan kohti vihertävää taivasta ja näitä varsin mielenkiintoiselta näyttäviä tutkakuvia...

Olimme jo lähdössä ajamaan kotia kohti, mutta päätimme jäädä tuttavien luokse odottamaan, kunnes pahin myrsky on takana.

Alueemme yli oli nimittäin pyyhkäisemässä tosi ärhäkkä myrsky ja siinä mielessä vaarallinen tapaus, että alueellemme annettiin tällä kertaa tornado warning, yleisen tornado watchin sijaan. Warninghan jo tarkoittaa sitä, että tornado on jossain päin aluetta havaittu.

Ja olipa hyvä, ettemme lähteneet keskelle myrskyä ajamaan. Kuinka ollakaan se pahin myrskyalue oli nimittäin pyyhkäissyt juuri meidän pienen kotikaupunkimme yli. Kun sitten illan hämyssä ajoimme kotiin, oli meitä ensimmäisenä vastassa tällaiset röykkiöt ympäri katuamme. Nämä ovat katon palasia, huopaa ja muuta kattomateriaalia. Jes! Tästä se riemu alkoi!

Takapihallamme olisi voinut kuvitella riehuneen humalaisen jengijoukon. Vaan ei, myrskyä se vaan oli...

Kukkapurkitkin olivat komiasti kenollaan ja muutamat koriste-esineet aivan päreinä... Mutta tämä on kyllä pientä verrattuna siihen, mitä monelle muulle täällä tapahtui.

Kun aamu alkoi sarastamaan??? oli näky aika ankea...

Mutta pian keli hetkeksi kirkastui ja silloin mamma nappasi kameran ja lähti ajelemaan lähikatuja. Tällaista sotkua oli teillä. Puiden oksia, lehtiä ja kaatuneita puita.

Näitä kaatuneita puita on lähes joka pihalla. Yllättävän moni puu on kuitenkin päättänyt kellahtaa kadun suuntaan eikä kohti taloja, onneksi.

Aitavahinkoja on aivan suunnaton määrä. Tässä naapurimme aita.

Ja tässä lähikadun naapurusten aitoja, kaikki nurin. Kyllä fencing firmat nyt hierovat käsiään...

Kävinpä myös pikaisesti toisella uima-allasalueellamme ja kovin oli hiljaista. Tästä kuvasta näyttäisi, ettei täällä ole juuri mitään tapahtunutkaan.

Mutta näin karulta näyttää mm. toddler allas, joka on tarkoitettu ihan pienille muksuille. Jaa-a, huomenissa oli tarkoitus mennä lotraamaan tuonne altaalle, vaan taitaapi jäädä nyt väliin.

Tämä sorsaherrra sen sijaan oli aikeissa mennä pulaamaan ja nautti selvästi siitä, että sai olla altailla ihan yksiksensä, siihen saakka kunnes minä tulin häiriköimään kameroineni. Tyyppiä otti selvästi päähän läsnäoloni ja lentää liihottikin jo kohta tiehensä.

Sorsan vieressä, altaan pohjalla keikkui tämä puutarhatuoli. Nice!

Ja luultavasti vielä eilisiltana jonkun lapsen vesileikeissä ollut herra rapu... Oli aika märkä kaveri!

Eipä taida olla leikkipuistoonkaan asiaa pariin päivään...

Saattaisi nimittäin peppu kastua tuota liukkarimäkeä alas huristellessa. Epäilen...

Yleensä näihin samoihin aikoihin aamulenkillä käydessäni nämä tenniskentät ovat täynnä iloisia tenniksen pelaajia opettajineen kaikkineen. Tänä aamuna oli kovin hiljaista.

Ja kentän laidalta oli yllättäen katkennut puu.

Clubitalomme viereisen lastenhoitopaikan viereltäkin oli kaatunut useita puita ja tässä jo kaupungin miehet korjaamassa tilannetta. Kaupungin autoja onkin körötellyt alueellamme koko aamun.

Samoin kuin kattokorjaajien autoja. Tässä naapurin rouvamme katsastelemassa heidän kattotilannettaan. Kertoili, että pojan huoneen katto oli yläkerrasta romahtanut alas ja olohuoneeseen satelee tällä hetkellä vettä. Tosi ikävä tilanne, onneksi heillä on hyvä vakuutus ja kattokorjaaja jo täydessä työn touhussa.

Tosin täällä on taas kova ukkonen ja sataa kaatamalla, joten saapa nähdä, miten tuo katonkorjaus tällä hetkellä etenee.

Alueellamme ei yleensä enää kesäkuukausina ole tornadovaaraa, mutta poikkeuksia riittää ja tornado havaittiin vain 500 metrin päästä kadultamme. Touchdownia nyt epäillään ja naapurimme kertoilivat myös nähneensä tornadon alun meidän talojemme päällä. Huh heijaa, pistipä taas luonnonvoimat hiljaiseksi.

Tällainen on yleensä Teksasin kevät, nyt tornadomyrsky yllätti meidät kesäkuun puolella.

17 comments:

Tuija said...

Auts, siellä on lasten leikkipuisto tosiaan muuttunut aqua park:ksi. Hyvä, että teidän talonne ja pihanne säilyi vain puutarhan sekasorrolla. On se ikävää, kun joutuu taloa ja muuta omaisuutta korjailemaan myrskyjen jälkeen. Onneksi täällä Suomessa on melko rauhallista noiden säiden suhteen. Tosin pari vuotta sitten pikku puhurissa kaatui julmettu kuusi suoraan naapurin auton päälle.. ja naapurin rouva oli juuri ajanut auton pihalle ja oli ehtinyt autosta talonsa portaille kun rysähti. Siinä oli kyllä korkeampia voimia suojelemassa. Joten sattuuhan sitä täälläkin aina silloin tällöin.

Sooloilija said...

Kylläpäs on riehunut ja jälki sen mukaista.
Aika hurja tunne varmaan.
Meillä Suomessa kun ei koskaan ihan tällaisia ole, vaikka joskus kovia tuulia onkin, ja varsinkin tänä keväänä.

Anonymous said...

Millainen ilmasto Texasissa ja yleensäkin etelävaltioissa on? Ja kuinka usein siellä on tuollaisia myrskyjä ja yleensäkin myrskyjä? Olen lähdössä ens vuonna vaihtariks USA:han etelävaltiot aluevalintana niin ajattelin vaan sulta kysyä kun siellä asut :)

Anonymous said...

Onko Teksasissa paljon käärmeitä?

Heluna said...

Saattaa nyt tulla kommentti kahteen kertaan, kun sössin sen jotenkin. Mutta kirjoittelin siis tossa, että kuulostaa jo sellaiselta myrskyltä, että saa olla onnellinen jos henkilövahingoilta on säästytty. Ja onneksi olitte itse siellä kyläreissulla. Oliko N:lle pelottavaa palata kotiin?

Paivi said...

Hurjan näköisiä kuvia! Kyllä nuo tuollaiset luonnonvoimat aina pistää hiljaiseksi. Ei siinä paljon pullikoida vastaan tuollaisille, kun ne on kohti tulossa. Onneksi teille, ettei mitään sattunut!

Yaelian said...

Onneksi teidän talolle ei käynyt pahemmin, mutta tuntui kurjalta tuo puutarhan sotku. Miamissa näin myös hurrikaanien jälkeistä tuhoa, kaatuneiden puiden merkeissä. Onko teillä usein tuollaisia tilanteita?

Sari said...

Moi Tuija, hah, aqua park tosiaankin. Juu, onni onnettomuudessa, että vain piha oli mullin mallin, pahimmassa tapauksessa myös talon katto olisi voinut olla säpäleinä. Nyt sieltä puuttuu vain jokunen huopashingle. Ei taida Suomessa olla ihan tällaisia myrskyjä, tuulennopeuden arvioitiin olevan jo yli 70 mailia tunnissa.

Moi Sooloilija. Juu-u, jälki oli aikas surullisen näköistä. Ja eka kerta, että itse olen ihan näin rumaa jälkeä ollut todistamassa.

Anonymous, ilmasto on loppukeväästä ja kesästä paahtavan kuuma ja otollinen voimakkaille myrskyille. Talvet ovat leutoja ja kesät todella kuumia. Kevään kiusana tornadomyrskyt ja syksyn kiusana hurrikaanit. Tosin ei niitä myrskyjä nyt koko aikaa ole, joskus vaan on huonoa onnea, ja myrsky osuu juuri omalle kohdalle.

Anonymous, on Teksasissa käärmeitä, joista muutamat vaarallisia. Mutta ei käärmeitäkään usein näe, itse olen tasan kerran törmännyt luonnonpuistossa kalkkarokäärmeeseen ja pari kertaa olen nähnyt käärmeen kuolleena ajotiellä.

Moi Heluna. Olihan se aikamoinen myräkkä ja varmasti tässä meidän alueella jo aika vaarallinenkin. Naapurin rouva kertoili, että oli tosi pelottava ilta ja tornadopillien ujeltaessa olivat kiltisti istuneet utility huoneessa, pahinta peläten. Eräs naapureistamme oli nähnyt tornadopilven muodostuneen talojemme päälle ja oli vielä valokuvaillut tätä näkymää. Huh! Läheisen tarhan pihalta oli noussut jättisuuri puu ilmaan juurineen ja lentänyt kymmeniä metrejä keskelle läheistä neljäkaistaista ajotietä. Siinä olisi kanssa voinut käydä aika hassusti. Näitä lentäviä puita on ollut illan aikana vähän enemmänkin, siltä se ainakin aamulla näytti, kun puun kappaleita oli kaikkialla. N oli alkuillasta hivenen kauhuissaan, mutta rauhoittui, kun oli toisia lapsia ympärillä. Mutta osaa jo pelätä näitä tilanteita, sillä viime keväänä meillä oli vähän samanlainen kokemus ja tuolloin olimme itse kotona.

Moi Päivi. Juu, onhan näitä myrskyjä jo toki nähty muutamat tämän yhdeksän vuoden aikana, mutta kyllä se aina pysäyttää, kun jotain tällaista tapahtuu. Onneksi ei tosiaan kellekään käynyt kuinkaan, sitä tässä ollaan jo usean naapurin kanssa päivitelty.

Moi Yaelian. Aikamoinen tuuri oli, että vain piha oli mullin mallin. Surullista oli katsella useita taloja, joista oli katosta irtoillut suuri osa taivaan tuuliin. Se kun voi aiheuttaa suuria rakenteellisia vahinkoja koko talolle. Tuntuu pahalta myös naapurien puolesta, jotka eivät olleet niin onnekkaita. 2-kerroksiset talot ovat kadullamme niitä, joiden katot ovat tuusana, 1-kerroksiset ovat jääneet enemmän tuulen suojaan, isojen talojen väliin. Keväisin on aina todennäköisempää joutua tällaisen myrskyn kiusattavaksi, mutta ei tällaisia tosi voimakkaita myrskyjä ole kovin usein.

Karo said...

Hui ompas siellä myrskynnyt...tulee itsellä ihan mieleen se vuodentakainen pieni myrsky kun tornado pillit soi ja yritin ajaa autolla siinä sateessa ja myrskyssä ja huusin J:lle että kuollaanko me nyt??? Heh ;) huvittavalta kuulostaa nyt mutta sillon se ei todellakaan naurattanut vaikka kyseessä oli varmasti monen kertaisesti pienempi mysrky mitä nyt on siellä ollut...mut on se kauhee tunne ja varsinkin jos oot jossain liikenteessä ja ei yhtään tiiä mitä edessä odottaa ja minne kannattais ajaa.
Onneksi olette kunnossa ja ei isompia vahinkoja sattunut kodissannekaan.

Saara said...

Voi ei! Onneksi olette kunnossa! Meilla meni viime vuonna tornado pihan poikki. Hirvea tilanne ja se meteli oli aivan kamala. Saatin vain vetta sisalle, ei onneksi kummempia.
Hyvaa Suomen matkaa!

Sari said...

Moi Karo. Mä muistan myös sen viime keväisen myrskyn, olisikohan ollut juuri se sama myrsky, kun meidän asuma-alueen päältä pyyhkäisi taas kerran tornado. Nyt tornado pyyhkäisi jo tosi läheltä ja tänään on selvinnyt, että yksi naapureistamme on kuvannut myös twisterin videolle ja siinä se oli kieputellut kattojemme yllä. Huh huh!

Yksi tuttavamme oli itse asiassa autoilemassa, kun pahin tilanne oli päällä ja oli kuulema värjötellyt siltarakenteiden alla kymmenien muiden autoilijoiden joukossa, aivan kauhusta jäykkänä!

Moi Saara, eipä ole ollut kivat oltavat teilläkään, jos tornado on pyyhkäissyt pihan poikki! Huh huh! Miten sitä aina kuvittelee, ettei tällaiset tilanteet osu omalle kohdalle ja tässä sitä nyt ollaan. Onneksi ei kuiteskaan kellekään sattunut mitään, se on tässä tärkeintä.

Taika said...

Kuvasi kertovat kaiken. Kyllä harmittaa kaikkien teidän puolestanne. En varmaankaan itse uskaltaisi asua myrskyalueella. Sinä olet siis ihailtava rohkis:)

Sari said...

Hei Taika. Ikäväähän kaikki tällainen on, mutta toisaalta tähän on jollain tapaa jo tottunut, vaikka joka ikinen kerta tällaiset kovat ukkoset kyllä ihan oikeasti pelottaa. En tosiaankaan tunne itseäni kovinkaan rohkeaksi, jos tornadomyrsky on tulollaan... :-(

Mari said...

No on siellä ollut aikamoinen myrsky! Huh huh :( Onneksi olitte vieraisilla. Toivottavasti saatte kaiken kuntoon... Oulussa kannattaa käväistä Ainolan puistossa, kaunis paikka! Minun Isä asustelee Oulussa :)

Mikaela said...

Aika hurjalta näyttää, onneksi olette kunnossa ;O) Harmittaa kyllä vähän sorsan puolesta ;O)

Anonymous said...

Huh, onpas siellä myrskynnyt kunnolla, onneksi säästyitte vahingoilta. Vieläköhän meillä on koti pystyssä siellä? Liikkuiko tämä myrsky meillä päin, ehditkö havaita?

Oulussa ollaan ja on jo joten kuten toivuttu aikaerosta. Sää on ihan mukava, välillä aurinko paistaa ja välillä on pilvistä. Vettäkin on ripsautellut ajoittain. Ilma on niin raikas, että ihan tulee happihumala kun sitä hengittää.

Meillä on kiva asunto, saunakin on ja rauhallisella paikalla, kyllä tässä kesä menee mukavasti. Toivottavasti tavataan sitten kun tulette tänne, voimme olla vaikka oppaana jos sellaista tarvitsette :). M:lta terveisiä teille kaikille.

T. Oulusta oon ja kehtaan sanua

Sari said...

Moi Mari, juu oli aika hurja näky, kun ajoimme kotikadulle ja tiet täynnä katonpalasia ja muuta romua. Hiukan kyllä pelotti siellä kyläpaikassakin, sillä myrsky ylti myös sinne. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Tänään kävi kattomieskin toteamassa, ettei meidä katossa ole mitään korjattavaa, kaikki kunnossa. Huh! Kuulinkin tuosta Ainolanpuistosta Sooloilijalta ja sinne olisi tarkoitus mennä myös. Lisävinkkejä otan kyllä ilomielin vastaan!

Mikaela. Jeps, mutta nyt taas aurinko paistaa ja kelit näyttävät rauhallisilta, ainakin toistaiseksi. Sorsaherra oli tosiaan hivenen äreissään minusta ja kamerastani, vaan eiköhän tuo ole löytänyt jo väljemmille vesille... ;-)

Anonymous, jonka arvelen olevan rouva R ;-) Aikamoinen myrsky täällä riehui, ei ole vielä tällaistakaan koettu. Tornadopilvi oli seikkaillut meidän kadulla ja parin naapurin katot ovat aivan tuusan nuuskana ja osa katoista oli romahtanut talojen sisään, saaden myös aika ikävää jälkeä talojen sisätiloissa. Tosi ilkeää tällainen. 1-kerroksisen talon hyviä puolia lie sekin, että voimakkaat myrskyt repivät ensimmäisinä irti ne 2-kerroksisten talojen katot.

Kiva kuulla, että olette ehjänä perillä ja nautitte siellä olosta. Vajaa kaksi viikkoa ja sitten olemme mekin niissä maisemissa. Treffejä kehiin sitten heti ja kiva olisi saada paikallinen opaskin vähän kaupungista kertomaan. Kivoja vinkkejä olen jo saanut, mutta lisävinkit otetaan ilolla vastaan! Nähdään muutaman viikon päästä Oulussa!