Tuesday, October 27, 2009

Devdas

Eilen illalla suoritin pienimuotoisen leffa-maratoonin ja katsoin intialaiselta ystävättäreltäni lainaksi saadun Devdas-elokuvan. Olimme heillä viikonloppuna kylässä, kun Bollywood-leffat tulivat puheeksi ja kun näin tästä leffasta pienen pätkän, oli minun saatava tämä elokuva samantien lainaksi.

Ystävättäreni varoitti, että tämä elokuva on kestoltaan melko pitkä (noin 3 h) ja sisältää myös paljon tanssi- ja laulukohtauksia, jotka voivat meitä länsimaalaisia pitkästyttää, vaan eikö mitä, minusta ne olivat tosi kiehtova ja värikäs osa tätä elokuvaa!


Olin itse asiassa erittäin positiivisesti yllättynyt tästä elokuvasta ja kerroinkin tänään ystävättärelleni, että minusta taisikin kerta heitolla tulla Bollywood-leffojen ystävä. Tämä tarina perustuu intialaisen Sharat Chandra Chattopahdyayn novelliin ja kertoo intialaisesta nuorukaisesta Devdasista, joka palaa kymmenen Lontoon vuoden jälkeen vastavalmistuneena juristina takaisin kotikyläänsä.

Devdasia vastassa on hänen nuoruuden rakkautensa Paro. Tuo henkeäsalpaavan kaunis nainen on kaivannut häntä syvästi kaikki nämä vuodet. Aluksi näyttää siltä, että nämä kaksi ovat luotuja yhteen ja että heidän suhteensa solmitaan avioliitolla, mutta yllättäen Devdasin perhe ei hyväksykään Paroa perheeseensä eikä Devdas ole tarpeeksi voimakas noustakseen vahvaa ja auktoritaarista isäänsä vastaan puolustaakseen omaa rakkauttaan Paroa kohtaan.

Niinpä Devdas saa lopulta huomata, ettei Paro jää häntä ikuisesti odottamaan, vaan suostuu äitinsä toiveisiin ja menee naimisiin itseään vanhemman, varakkaan aristokraatin kanssa.

Paro ei kuitenkaan missään vaiheessa lakkaa rakastamasta Davdasia ja kärsii syvällä sisimmässään heidän erostaan aivan yhtä paljon kuin Devdaskin.

Kun Paron ja Devdasin tiet erkanevat, on Devdas surusta sekaisin ja joutuu alkoholikierteeseen päätyen lopulta kauniin kurtisaanin, Chandramukhin luo. Devdas ei kuitenkaan voi sallia itsensä rakastua Chandramukhiin, sillä muistot Parosta ovat liian vahvoina hänen sisimmässään.

Kahden naisen välissä, surun ja muistojen runtelemana Devdas vajoaa alas synkkyyteen, josta ei ole enää paluuta entiseen.

-------------------------------------

Surullinen ja puhutteleva, myös kulttuurillisesti erittäin värikäs ja mielenkiintoinen elokuva, joka sai useassa kohtaa minut kyyneliin.

Tämän elokuvan voisin kyllä katsoa uudelleenkin, sen verran erilainen ja mieleenpainuva tämä tarina oli!

5 comments:

Yaelian said...

Bollywood-leffat ovat tosi viihdyttäviä ja ihanan värikkäitä! Ja Aishawarya Rai on todellakin henkeäsalpaavan kaunis!

Suvi said...

En ole tainnut koskaan katsoa kunnon Bollywood-elokuvaa. Tanssista ja laulusta pidän kyllä elokuvissa, mutta noiden elokuvien pituus kyllä mietityttää.

Anonymous said...

Kappas kappas, tuttuja naamoja kuvissa. En muista luitko tilitykseni Billu Barber-leffasta ;O)
Suomeen tuotu versio kesti n. 3 h ja oli intialaisen ystävämme mukaan leikattu eli lyhennetty versio, kyllä ne jaksaa...

Paivi said...

Minuakin mietityttää juuri tuo noiden leffojen pituus, nykyisin kun ei meinaa aikaa löytyä edes normaalien 1,5 h pituisten katsomiseen! Paljon en ole minäkään siis Bollywood-leffoja nähnyt - tässä siis taas yksi asia lisättäväksi niiden tekemättömien asioiden listaan ;-)

PS. Sari, tyttö alkaa parantua eli reissuun lähtö alkaa siis varmistua :) Perjantaina nähdään! Millainen sää siellä on eli mitä vaatetta pitää ottaa mukaan, että pärjää?

Sari said...

Yaelian, olen samaa mieltä kanssasi. Väriä riittää ja Devdasin kohdalla myös itse tarina oli tosi mielenkiintoinen ja koskettava. Kuulin, että Aishawarya olisi entinen Miss Universum.

Suvi, enpä ole minäkään aiemmin näitä leffoja katsellut ja tämä kyllä yllätti minut. Pituutta kyllä riittää, mutta ihmeen hyvin tämän jaksoi katsoa, vaikka kello lähentelikin jo yhtä yöllä, kun lopputekstit tulivat ruudulle.

Mikaela, nyt en kyllä muista tuota Billu Barber-postaustasi. Aika vekkuli nimikin leffalla... hmh... Eli pitkiä ovat kaikki Bollywoodin leffat. Kysyin intialaiselta ystävättäreltäni, että miten ihmeessä he jaksavat katsoa näin pitkiä elokuvia ja heillä kuulema katsotaan leffat kahdessa tai kolmessa erässä. Mutta joteskin tämä ei luonnistu multa. Haluan katsoa leffan yhdellä kertaa, enkä osittaa monelle päivälle.

Moi Päivi, niinhän se on, että aika on kortilla ja esim. vanha suosikkini Tansii susien kanssakin on saanut notkua hyllyllä jo vuosia koskemattomana. Mutta tämä oli niin erilainen elokuvakokemus, ettei tehnyt tiukkaa istua kolmea tuntia nenä kiinni ruudussa. Visuaalisesti aivan ihana leffa!

Ja hienoa, että pikkuneiti voi jo paremmin! Kelien suhteen sää on nyt tosi vaihteleva. Huomenna sataa, perjantaina aika kylmää, pilvistä ja päivän korkein lämpötila 53 fahrenheitia, mutta siitä eteenpäin näyttää sääennusteessa olevan aurinkoa ja asteet n. 67 fahrenheitia.